Spiritualitate

Cuplu

Eseurile lui Ion

Vocaţie si misiune personala

Home » Blog

Castelul exterior

Submitted by on 20 aprilie 2010 – 23:46No Comment
Castelul exterior

Tereza de Avila a vorbit de un castel interior, un spaţiu al sufletului care se dezvăluie pe măsură ce ucenicul trece din încăpere în încăpere spre profunzimile acelui suflet: un castel al căutării spirituale.

Dacă păstrăm doar ideea de căutare spirituală şi pe cea de introspecţie, important e sensul inversat al formulei: dacă înainte se vorbea de un castel interior, astăzi, pe măsură ce pătrundem în Oraşul Mare şi nu ne pierdem echilibrul spiritual (şi, mai bine spus, minţile) nu facem de fapt decât să punem, ca la un imens joc de şah, zidurile, graniţele sau ambasadele unui Castel Exterior: un castel cu picior la stradă, al carui scop este prezervarea vieţii interioare.

Aşa că nu e adevărat că nu avem un castel interior, dar îl construim diseminând-ul în exterior, pentru ca Oraşul Mare să nu ne distrugă şi totodată să nu ne rupem de el.

Castelul exterior este amprenta lǎsatǎ în Oraşul Mare de personalitatea noastră care s-a dezvoltat în timp, amestecul de relaţii, experienţă, locuri unde am suferit şi am iubit, urma bună şi completă pe care am lăsat-o şi care luminează în noapte atunci când ne culcăm în corturile fragile care sunt apartamentele noastre de bloc.

Comments are closed.