De ce e odihnitor să stai pe Net

4 mai 2011

După o zi de muncă, poţi spune că Netul e cea mai proastă alegere.

Sigur, dacă stai cu ochii în calculator 8 ore pe zi, nu merită să mai stai încă 3 ore privind tot la ecran. Apoi, se mai poate spune că zilnic suntem bombardaţi cu informaţii, şi că informaţiile ne stresează: nu are rost să mai adaugăm altele.

Dar mai este ceva. Daca citeşti de exemplu Jacob Schrenk (Arta exploatării de sine), vezi că astăzi munca nu mai e axata pe disciplină fizică (de la ora 8 la ora 16) ci pe proiect. Suntem prinşi mental în proiecte, care ne captează atenţia. Trebuie să fii atent, atunci când eşti angajat, la ceea ce îţi cere proiectul. Sau patronul. Sau funcţia.

Obositor e faptul că altcineva alege proiectul. Obositor e faptul că nu poţi alege, uneori pentru mult timp, ceea ce vrei să faci. “The Matrix has you”: Matrix-ul este acum proiectul.

Şi atunci, dacă pleci de la birou, important e să mergi să bei o bere pentru că tu ai ales-o, cu oamenii pe care tu i-ai ales, la terasa pe care tu ai ales-o. Sau să faci un dus şi să ieşi pe balcon în costumaţia pe care tu ţi-o doreşti.

Dar cât stai la bere? Se spune “până îmi încarc bateriile”. De fapt, până când uiţi de ceea ce făceai la birou şi îţi aduci aminte că ai o viaţă personală. Uneori, e nevoie de foarte mult timp, mai mult decât permite o seara de zi lucratoare, alteori ieşirea cu prietenii nu merită sau nu te relaxează.

Ca sa uiţi de ceea ce faci la birou, de fapt contează să îţi aduci aminte că eşti stăpânul propriei vieţi şi că poţi alege încotro mergi sau poţi alege ce ai chef să faci în următoarele cinci minute.

Iar Netul, mai ales Facebook şi blogurile, permit cel mai bine să regăseşti acest sentiment. Sunt canale mici, texte sau poze, informaţii sau destăinuiri, care toate îţi permit să simţi că faci, din nou, ceea ce vrei. Şi asta tot la cinci minute, tot la trei minute. Schimbi blogul, cauţi alt nume, altă secţiune, alt link.

Din punct de vedere al conţinutului, poate că ceea ce citeşti seara pe Net nu e mai interesant decât o bere cu prietenii sau poate că adaugă prea mult conţinut peste conţinutul de informaţii al zilei. Dar din punct de vedere al procesului mental, îţi permite să schimbi tu canalele, vitezele, linkurile, îţi permite să simţi din nou că schimbarea e în mâinile tale.

Cea mai solicitată zona din noi, în acest moment, pare a fi atentia: uneori ea trebuie să fie indreptată spre mai mulţi stimuli deodată, alteori trebuie menţinută cu forţa pentru mult timp asupra unui singur lucru anume. Netul îţi permite să regăseşti mersul firesc al atenţiei: eşti atent doar atât cât vrei tu, atunci când vrei tu, la ceea ce îţi menţine interesul. Şi în acest fel te odihneşte mai mult decât zeci de alte activităţi: te reconectează cu faptul că eşti, pur şi simplu, o fiinţă interesată. O fiinţă interesată de ce se întâmplă în jurul ei, o fiinţă care respiră mai mult prin curiozitate şi pasiune decât prin obligaţie şi monotonie.

Postat in

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright Orasul Albastru 2015