Cuplu

Eseurile lui Ion

Sănătate&Anti-fumat

Hai sa ne lasam de prostii

Spiritualitate

Vocaţie si misiune personala

Home » Eseurile lui Ion, Spiritualitate

Locul de pace

Submitted by on 27 octombrie 2014 – 22:52No Comment
Locul de pace

Atunci când nu te simţi bine undeva, sau făcând ceva anume, înseamnă că în sinea ta nu ai atins încă locul bun de unde se merge apoi în toate celelalte locuri ale vieţii.

Copiii orfani sau abandonaţi se strâng ghem, sau clatină obsedant din cap, pentru că ei caută un loc de care îşi aduc aminte sau pe care il doresc, unde să fie „la ei acasă”. La fel, din punct de vedere sufletesc, situatiile pe prin care trecem în viaţă sunt de fapt zidurile invizibile de care ne lovim cu capul, fără să vadă nimeni asta, dar fără a fi mai puţin dureros, până ce ajungem în locul unde din toate părţile „e bine”.

Se poate aşa ceva, se poate găsi aşa un loc?

Din punct de vedere sufletesc, e rău dacă nu e bine. Dar e o clipă în care, chiar dacă mai e rău pe lume sau va mai fi rău, e atat de bine acolo unde esti încât blochezi din toate direcţiile răul care poate să apară şi atunci e bine „din toate părţile”.

Atunci când ne drogăm cu orice fel de drog blocăm doar răul din afară. Dar nu aducem bine înauntru, sau nu am găsit neapărat binele dinăuntru.

E un fel de spirală desenată de Escher, un labirint infinit pe care nu l vede nimeni. Dar, dacă cineva ar putea desena EKG-ul mental pe care il desfășoară călătoria noastră printre oameni, situaţii, prieteni, ar ieşi probabil cele mai halucinante forme din lume, mai şocante decât prăpăstiile cele mai adânci de sub ape sau din înaltul munţilor.

Suntem ani de zile într-o călătorie împotriva împotrivirii.

Sau, aşa cum spunea un poet belgian, „povestea vieţii mele a început în ziua în care am renunţat să trăiesc aşa cum urci o scară rulantă care coboară”.

Şi e un moment în viaţă în care împotrivirea din afară, şi împotrivirea din noi faţă de ce vine din afară, se scurtcircuitează una pe alta. Pentru o clipă de pace, la fel ca finalul din Matrix 3” „cineva luptă pentru noi”, „Neo luptă pentru noi”.

Neo, cel care luptă pentru ca tot restul nostru să aibă pacea sufeltului, este sinele autentic. Iar în viaţă, spre deosebire de Matrix, adevarata luptă e lupta pentru a descoperi acel sine. Nimic mai mult. Odată ce ai descoperit asta, în jurul tău şi peste tot unde există Împotrivire, Neo luptă pentru tine, sinele tău luptă pentru tine „de la sine”, ca un organism făcut să lupte din principiu împotriva luptei.  

Pentru că orice pe lumea asta în afara sinelui adevărat e perceput ca un loc de posibilă luptă, după un timp. Dar sinele şi adevărul sinelui, – dragostea, prietenia şi căutarea adevărului – sunt un spaţiu care merge de la sine, fără să caute sau fără să fie nevoie să distrugă ceva sau pe cineva în jur.

 Lupta pentru a descoperi sinele merită preţul: e o luptă care distruge, pe termen lung, orice fel de luptă. 

Comments are closed.