Povestea cea mai lungă. Eseu de amintiri despre răbdarea lui Dumnezeu (1990-2020)

19 mai 2019

 

 

 

 

 

 

 

Prezentare

De multă vreme presimt ca o să scriu un fel de poveste a vieţii mele, dar abia în luna mai 2020 am simţit brusc că a venit momentul.

Nu sunt în niciun fel un model de succes, nici financiar, nici carieristic, nici în vreun alt fel. În afara faptului că am schimbat de multe ori o direcţie greşită în viaţă la peste 2000 de oameni, de obicei tineri, adică am spus la momentul potrivit lucrurile pe care alţii nu mi le-au spus mie la momentul potrivit, şi asta va conta la un moment dat în faţa lui Dumnezeu. Dar până la urmă nu sunt singurul care a făcut asta.

Totuşi, de vreo zece ani presimt în anumite momente că o să scriu un fel de poveste a vieţii mele. De ce să scriu?

Mai întâi pentru că am totuşi un talent la a scrie lucruri care ţin de suflet, şi e bine ca unii să scrie ceea ce şi alţii trăiesc dar pot sau nu au timp să scrie. E important să scrii despre suflet dacă poţi face asta. Poate că şi pandemia asta care ne-a tăiat cu foarfeca prezentul de viitorul mi-a dat impulsul spre ceva care poate să dureze dincolo de timp, ca formă de a face faţă unui prezent care îţi este furat.

Dar mai ales pentru că Dumnezeu mi-a permit să am timp  să reflectez şi să fac legături între momentele importante din viaţa mea. Si, în plus, fără să ştiu bine de ce, poate pentru că ani de zile nu am fost încă sigur de locul şi misiunea mea în lume, ei bine lucrurile care sunt importante pentru mine au format încetul cu încetul un tablou imens pe care îl am permanent în minte. Ultimii 30 de ani sunt vii in mintea mea, şi ştiu foarte bine cum a apărut cutare moment şi care au fost urmările, care intalnire a influenţat pe alta, etc.

Am reuşit deci să pun cap la cap un fel de ordine ascunsă care există în viaţa mea. Cum spuneam, cred că această ordine ascunsă există în viata fiecărui om, dar am văzut că mulţi nu au timp sau nu sunt învăţaţi să îşi ţină “aprins – online” acest tablou al influenţelor din viata lor. Iar experienţa mea e că de la un nivel încolo al dezvoltării personale, nu mai căutăm modele în viaţa celorlalţi ca stadiu la care au ajuns, ci căutăm modele de proces. Cum s-a terminal o dilemă, cât timp a durat o dilemă, cine a ajutat la depăşirea ei, etc. În acest sens, a scrie despre infastructura ascunsă a vieţii mele normale este un ajutor pentru dilemele (întotdeauna anormale şi supranormale) ale altora. Indiferent de modul în care eu le-am tratat şi depăşit.

O să scriu pe episoade, pe momente, de exemplu liceul, plecarea în Franţa, admiterea la a doua facultate, diverse examene ale vieţii, accidente, eşecuri, planuri, momentele în care Dumnezeu mi a vorbit prin cutare preot sau cutare intâlnire. O să scriu lucruri haoiase şi personale, ca structură cronologică şi de bază, dar toate sunt scrise pentru a arăta apoi cum Dumnezeu există şi azi, în viaţa unui om normal ca mine. Ordinea ascunsă pe care o găseşti intre evenimntele vietii nu este ce ai vrut să faci cu viaţa ta, nici ce s-a intamplat concret, ci “ce a iesit din toate astea”. Amestecul incercarii cu realizarea dă o notă muzicală pe care, după un timp, dacă o prinzi, poti sa mergi cu curaj pe o cale care este a ta, dar este şi Calea lui Dumnezeu.

Vor fi trei părţi: Anii 90, anii 2000, anii 2010. Pentru mine căutarea a durat deja de 30 de ani, şi tot nu am ajuns încă la a circumscrie chipul lui Dumnezeu “pentru mine”. E greu să explici în două cuvinte de ce nu e absurd să cauţi ceva 30 de ani, iată că aceste texte vor fi acum explicaţia care nu mergea pusă în două cuvinte. Am scris pe blogul meu şi pe Lapunkt cam 500 de articole care sunt rezultate ale acestor 30 de ani. Dar erau oarecum aluzii, dezvoltări în care nu mă expuneam prea mult. Apoi, am scris Manualul pentru 18-30 de ani, ca o Călatorie personală, dar iarăşi era o schemă de etape interioare pe care am descoperit-o la mine sau la alţii. Acum, intru în detaliu, merg până la adevăratele evenimente şi trăiri din care au ieşit toate cele scrise până acum.

Voi numerota cele trei volume I II si III şi fiecare mic pasaj cu numărul lui. Voi scrie liber şi voi completa pe parcurs ceea ce lipseşte.

Cei pe care îi voi pomeni, nu vă speriaţi că nu intru în detalii fără să anunţ. O să fiu discret sau cer permisiunea pentru a spune de exemplu numele colegului cu care am băut bere înainte de BAC la piaţa 1 Mai din capitală şi altele de acest fel.

In fine, cei care urmăresc ce scriu de obicei .. o sa va placă.

 

 

Cluj 18 mai 2020

Postat in

6 comments on “Povestea cea mai lungă. Eseu de amintiri despre răbdarea lui Dumnezeu (1990-2020)”

  1. I want to get across my love for your kind-heartedness in support of people who have the need for assistance with in this study. Your special commitment to getting the solution along came to be incredibly productive and have really enabled women like me to reach their dreams. This interesting guide signifies a great deal to me and much more to my fellow workers. Thank you; from each one of us.

  2. My spouse and i were absolutely excited that Albert managed to finish off his inquiry out of the precious recommendations he was given when using the web page. It is now and again perplexing to just continually be giving freely solutions that many some people might have been trying to sell. So we keep in mind we now have the blog owner to give thanks to for this. All the explanations you've made, the easy blog navigation, the friendships you will aid to instill - it's got everything sensational, and it is facilitating our son in addition to the family understand this article is enjoyable, which is particularly serious. Many thanks for the whole lot!

  3. I intended to compose you this bit of remark to be able to thank you very much again on the exceptional guidelines you have contributed above. It's simply incredibly open-handed of people like you to present unhampered all a few individuals could have offered for sale for an e-book to help make some profit for their own end, certainly seeing that you could possibly have tried it in the event you decided. The concepts additionally acted to be the fantastic way to fully grasp that someone else have a similar keenness like mine to find out more pertaining to this problem. I believe there are some more fun periods ahead for those who read through your blog.

  4. I must point out my affection for your generosity in support of those who need help on in this concept. Your special dedication to getting the solution across became astonishingly beneficial and has without exception allowed regular people just like me to achieve their goals. This interesting facts indicates much to me and further more to my fellow workers. Regards; from each one of us.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright Orasul Albastru 2015