Cuplu

Eseurile lui Ion

Sănătate&Anti-fumat

Hai sa ne lasam de prostii

Spiritualitate

Vocaţie si misiune personala

Home » Eseurile lui Ion, Vocaţie si misiune personala

Se putea să am un drum mai bun în viaţă?

Submitted by on 17 februarie 2012 – 23:20One Comment
Se putea să am un drum mai bun în viaţă?

Cred că toți trecem la un moment dat print-un moment de întrebare obsedantă: eu am facut contabilitate, vecinul meu publicitate: poate că era mai bine să fac şi eu publicitate?

Asta se întâmplă dacă rămân să privesc din exterior. Da, oamenii din jur, sau poveştile pe care ei mi le spun la o cafea, îmi pun toate un semn de întrebare: nu cumva se putea altfel? Nu cumva se putea mai bine?

Dar de fapt, dacă privesc din interiorul meu, semnalele despre ce aş putea sau ce aş fi putut sa fac sunt şi au fost mereu acolo. Eu ştiu foarte bine ce aş fi vrut să fac!

Atunci când ajungi într-un grup, într-o echipă, ceilalţi sunt semnale că ai putea face altceva, ai putea face ce fac ei. Iar tu te gandeşti, mereu, când revii spre casă, când discuţi cu ei a doua zi: ai, deci, ocazii de a vedea noi piste.

Ocazii ai avut mereu, idei la fel, doar că din instinct le-au urmat pe unele şi nu pe altele: instinctul nu greşeşte.

“Intuiţiile din instinct” sunt adevăratele piste, dacă le-am urmat nu trebuie să mă tem ca am pierdut ceva pe drum.

Singura greşeală ar putea fi faptul că nu am mers până la capăt pe drumul ales.

Dar… asta e o cu totul altă poveste: e „folderul” despre perseverenţă, nu despre culpabilitate.

Matrix Spoon

Un comentariu »

  • Ioan Greceanu spune:

    Cred că răspunsul la întrebare este simplu, NU. Omul pare că poate alege între mai multe variante în orice moment. Şi poate. Dar alege o cale care i se pare mai bună, optimă, cea mai convenabilă. Dacă a ales cu bună credinţă, conştient, din instinct şi nu în răspăr, demonstrativ, pentru a face în ciudă cuiva, pentru a se răzbuna, înseamnă că a ales singura cale posibilă pentru el, în acel moment. Poate se va fi dovedit că acea cale nu a dus la rezultatul aşteptat, poate că o altă cale ar fi dus acolo. Degeaba, în momentul în care s-a luat decizia, acea cale care ar fi fost mai bună părea închisă. Putem judeca ulterior de ce ne-am înşelat pentru a evita altă dată să facem aceeaşi greşeală dar nu are rost să ne pară rău pentru că, de fapt, atunci nu am fi putut alege altfel decât dacă am fi ales la întâmplare, ceea ce nu este recomandabil şi nici posibil, de obicei. Deci, orice regret este degeaba şi chiar dăunător. Şi a da vina pe alţii este greşit. Chiar dacă decizia noastră a fost influenţată de altcineva, a fost până la urmă deciza noastră să ţinem cont de părerea altcuiva. Deci, dacă am hotărât ceva cântărind lucrurile, aceea trebuia să fie decizia momentului şi nu avem de ce să o regretăm. Nu ne putem învinovăţi pentru ea.