Cuplu

Eseurile lui Ion

Sănătate&Anti-fumat

Hai sa ne lasam de prostii

Spiritualitate

Vocaţie si misiune personala

Home » Blog

Secretul voinţei e mintea

Submitted by on 12 mai 2012 – 11:02No Comment

Ai de făcut un proiect pe care îl amâni de multă vreme, o licenţă, de zugrăvit în casă, vrei să urci un munte sau… să devii bogat. Lumea spune că e nevoie de voinţă: cred că e una din cele mai mari greşeli povestea cu voinţa.

Voinţa te ajută să te mobilizezi concret, pe teren, să pui mâna pe unelte şi să perseverezi. Dar, înainte de a face, în linişte pe o canapea, trebuie să parcurgi cu mintea tot procesul care va urma, etapă după etapă. Şi, mult mai important, să ajungi cu mintea până la sfârşitul acţiunii: o să predau o licenţă frumos legată, o să am o casă curată şi nouă, o să ajung în vârful muntelui care mă fascinează, o să devin bogat (mărog).

Procrastinarea cred că apare în primul rând pentru că ne gândim doar la începutulul acţiunii, la primele scene. Am citit prea mult proverbe de genul “un drum de o mie de kilometri începe cu un pas”, şi după ce vizualizăm primii paşi ne apucă oboseala şi ne culcăm la loc pe canapea. Ne consumăm energia pentru a ne pregăti fizic, când de fapt ar trebui să ne extragem energia dintr-o pregătire mentală.

Energia vine de la arta de a vizualiza sfârşitul. Iar proverbul bun nu e cel cu paşii, ci următorul: “un sfârşit e un început”. Atunci când reuşeşti să ajungi cu mintea la sfârşit, intră în tine puterea şi energia de a începe. Fiecare gest prinde un sens mereu viu, vezi cu ochii minţii, la fiecare pas, dincolo de tot efortul şi transpiraţia zilnică, momentul de dincolo de sfârşitul acţiunii.

Imaginea bună e şarpele Boa din Micul Prinţ care a înghiţit un elefant. Trebuie să ‘înghit” cu mintea elefantul, să fac ocolul întregii acţiuni, cu mintea, până dincolo, până la final. Până nu digeri elefantul cu mintea, o să rămâi la stadiul de “vreau să fac treaba”, dar din mii de motive personale pe care nu ţi le explici încă nu o să poţi începe.

Ziua în clipa în care ai digerat cu mintea tot ce va veni, şi ai ieşit pentru o secundă, cu mintea, pe partea cealaltă a acţiunii, e ziua în care vei începe treaba. Fără să o mai laşi din mână, indiferent cât de lungă ar fi sarcina ta: o lună, o zi, ani de zile.

Comments are closed.