Un candidat “important”

6 ianuarie 2016

İntr-un ghid de consiliere de carieră găsim o afirmaţie interesantă: “CV-ul “reprezintă o modalitate de reclamă personală prin intermediul căreia (dar nu numai) persoana convinge angajatorul că este un candidat important[1].

İntr-adevăr, oriunde angajatorul are o anumită libertate el caută o echipă, deci oameni importanţi. Până la urmă, să mă pun un pic în locul unui angajator: trebuie să îmi fac o echipă, pe cine aleg? Sigur, poate că am nişte cerinţe clare. Dar, dacă am cinci cerinţe şi o sută de aplicanţi care le îndeplinesc, cum aleg? Undeva în mintea mea îmi stabilesc un punct de trecere, Ceva care face că un candidat e important sau nu.

Acel Ceva poate să nu fie exact cerinţa postului: pot întâlni un student bine format, cu calităţi de managament şi comunicare, specializat în proiecte online, deşi eu caut pe cineva pentru PR: totuşi, îmi dau seama imediat că e un candidat “important” şi că “trebuie” să îl am in echipă! Altfel, răsfoiesc CV-uri de zece pagini şi văd că toate cerinţele sunt acolo, dar acel Ceva nu apare, nu sunt încă hotărât: mai amân.

Odată ce mă gândesc să devin “un candidat important” văd altfel lucrurile. İn primul rând nu mă mai stresez, nu mai pun toate conferinţele la care am fost în CV sau nu mă mai tem de cum arăt sau cum mă voi imbraca. Câstig o siguranţă: angajatorul caută o valoare care e acolo, în mine, mai mult decât suma cuvintelor scrise în CV sau mai mult decât lista cerinţelor. Sau nu e şi gata.

Pentru a fi un candidat important, nu e nevoie de multe informaţii în CV: ajunge o facultate bine aleasă pentru profilul meu de personalitate, două stagii în locuri de renume şi un proiect interesant bine realizat, care arată că pot şi vreau să realizez ceva deosebit. Apoi, contează felul în care vorbesc şi felul în care amintesc “în treacăt” oamenii importanţi pe care eu i-am întâlnit. Nu spun direct că i-am întâlnit, arăt că le-am cerut sfatul sau cum le-am ascultat sfatul.

Sigur că dacă e nevoie de cineva care să ştie Html şi Php, nu o să poata fi angajat cineva care nu ştie să deschidă un calculator. Dar, în majoritatea cazurilor, dacă l-am decis pe angajator ca sunt “un candidat important”, se descurcă el să mă ia chiar dacă nu îndelinesc toate cerinţele postului. Oricum, dacă nu l-am decis, pot să am cel mai frumos CV din lume, tot nu o să mă ia.


[1] Publicat pe site-ul UPB

3 comments on “Un candidat “important””

  1. Hackdra is a cyber security company that can provide smart contract auditing, pen-testing, bug bounty, blockchain, web3, DeFi, NFT, and ARM services with AI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright Orasul Albastru 2015