Cuplu

Eseurile lui Ion

Sănătate&Anti-fumat

Hai sa ne lasam de prostii

Spiritualitate

Vocaţie si misiune personala

Home » Eseurile lui Ion

Viteza galbenă: BMW X3 şi psihologia urbană

Submitted by on 11 aprilie 2010 – 19:03No Comment

Be yellow, my friend !

O reclamǎ recentă BMW X3, plecând de la faimoasa devizǎ “Be water, my friend” a lui Bruce Lee, ne propune o altǎ devizǎ: Don’t be adapt to the road: be the road.

Tot privind clipul m-am gândit cǎ ideea nu sugereazǎ doar felul în care simţim şoseaua într-o maşinǎ performantǎ: ea poate sugera şi contactul cu oraşul imens din jurul nostru. La trecerea de la semafor, pe mǎsurǎ ce culorile se schimbǎ tot mai repede şi tot mai stresant, am putea trece de zidul invizibil al stresului cotidian printr-o nouǎ mentalitate: dont adapt to the city: be the city.

E nevoie de filosofie într-adevǎr pentru stresul de la trecere: în timp ce aştepţi schimbarea culorilor apar în flash-uri mentale toate mailurile la care nu ai raspuns, în crispǎri scurte de mânǎ pe schimbǎtorul de viteze sau pe pedala ambreiajului, iar telefonul care sunǎ are efecte proaste imediate pe caroseria vecinului. Atunci fiecare îşi face mica lui filosofie: unii se uitǎ la maşinile din faţǎ, alţii la luminile de la semaforul pietonilor, etc.

Dar culoarea galbenǎ nu e de fapt indicatorul bun al gândurilor şi filosofia potrivitǎ? De ce asteptǎm sǎ fie sau sǎ nu mai fie rosu şi nu rulǎm motorul la o vitezǎ galbena? Într-adevǎr, odatǎ ce suntem atenţi la galben, îl vedem peste tot: e acea stare de lucruri care tocmai se întâmplǎ, schimbarea permanentǎ: pentru galben roşul stopului e deja galben, iar galbenul e deja verde.

Psihologia urbanǎ ar fi deci sportul prin care trasformǎm încet-încet culorea galbenǎ în Lumina Bunǎ care strǎbate toate clipele, indiferent cǎ ne mişcǎm sau stǎm pe loc.Arta de a ne conecta zilnic toate gesturile – chiar si cǎutarea febrilǎ a unui numar în agenda telefonului – la culoarea medie a semaforului care clipeşte stresant dar real la colţul strǎzii.

În timp, atingem viteza galbenǎ: aceleraţia permanentǎ dar imperceptibilǎ prin care ne sincronizǎm nu doar cu maşina personalǎ ci şi cu oraşul, intrǎm în ambreiaj mental cu haosul urban şi atunci nu mai suntem surprinsi de ele ci devansǎm schimbǎrile mult prea violente din jurul nostru.

Like yellow.

(publicat pe site-ul Imagoo.nu din anul 2008).

Comments are closed.