Cuplu

Eseurile lui Ion

Sănătate&Anti-fumat

Hai sa ne lasam de prostii

Spiritualitate

Vocaţie si misiune personala

Home » Vocaţie si misiune personala

You were the plan

Submitted by on 6 aprilie 2010 – 17:16No Comment
You were the plan

Tot Street Kings (2006): finalul. La finalul unei lungi anchete (se zice că filmul nu e extraordinar dar au fost scene luate separat interesante) Tom Ludlow află că fusese influenţat, fără să-şi dea seama, pentru a imobiliza un poliţist corupt la care nimeni nu ar fi putut – altfel – să ajungă.

Planul lui fusese diferit de realitate: la întrebarea Care e fost planul? replica capitanului Biggs (Hugh Laurie) din final este “You where the Plan”.

Replica dă sens multor situaţii în care nu mai vedem care e planul, al nostru sau al celorlalţi. În acel moment poate că lucrurile stau altfel: noi înşine suntem sau putem fi planul. “Putem fi planul” pentru alţii, pentru o situaţie, pentru o instituţie, o asociaţie, nişte categorii de oameni.

Sunt lucruri pe care doar eu pot să le fac, doar ca nu ştiu asta de la început, si nimeni nu imi poate spune asta. Iar uneori, sentimentul că lucrurile nu merg – pentru mine, pentru cei din jur – poate fi semnul că eu voi putea să fac lucrurile să meargă. E ceva ce doar eu pot face, aşa cum sunt atâtea lucruri care nu s-au pus în mişcare decât printr-un anume om şi nimeni altcineva.

Replica e foarte bună, pentru oferă alte scenarii: dincolo de cele două scenarii (filosofii) de bază– fac lucrurile să se schimbe sau aştept semnele sorţii, mai există un scenariu care e la mijloc între ele: nu văd ce e de făcut pentru eu pot fi planul, exact prin ceea ce sunt, în acest moment.

In termeni contemporani, morala povestii o găsim la Richard Branson, spre exemplu: “Screw it, Let’s do it!”

Comments are closed.