Cu referire la bunul samaritean.
Observaţia e următoarea: ne pierdem vremea și viaţa cu diverse căutări: ce lumină să îmi pun în casă. De unde iau cel mai bun chirurg. De unde iau un reparator de mașină bun și care să nu mă fure la bani. De unde găsesc cel mai bun produs de curăţat o vioară, un dulap vechi, o sobă.
Asta și pentru că tocmai renovez casa, și pentru fiecare lucru trebuie să aflu „de unde și ce”. Până la urmă aflu, dar trece timp. Şi am impresia că tot acest timp, chiar dacă și-a atins scopul, e până la urmă un preţ mult prea scump pentru informaţia finală.
Ei bine, toate astea, căutări sau ce se numea mai în vechime experienţă de viaţă, pot fi numite azi research, intelligence. Facem zilnic o muncă de intelligence, ca să găsim adresa bună, informaţia bună.
Iar toate aceste sute și mii de ore petrecute pentru a afla o informaţie pot fi crescute de zeci de ori, pot avea un sens, dacă începi să le împarţi cu alţii. Unii fac asta de plăcere, din instinct, alţii nu - și ar trebui să o facă.
Mămicile fac asta cel mai bine, stau acasă și schimbă informaţii, dovada e că cele mai bune adrese pentru tot, de la medicamente la haine sau doctori le găsești pe site-urile de mămici.
De ce ar trebui toţi să facă asta? Pentru că lucrurile pentru care te zbaţi oarecum egoist sau oricum pentru tine pot deveni ajutorul pe care îl dai altora. Care astfel câștigă timp, informaţii, bani. Pentru că informaţii care pe tine te stresează, cele de la job sau pe care le afli vând nevrând, într-o viaţă agitată sau o profesie plicticoasă și fără nimic măreţ, pot deveni materialul cu care tu devii zilnic bunul spion. Mereu bine informat. Şi atunci cel mai simplu job poate deveni măreţ.
Cam cum vedea Saint Exupery profesia de pilot de cursă pentru a duce scrisori. Totul, uneori, depinde de o informaţie.
Şi e ceva mai mult: versiunea bunului samaritean, care dă ajutor, îngrijire, bani, poate fi reîncărcată: oamenii de azi au nevoie în primul rând de informaţii de încredere. Repede, acum. Iar a da o informaţie bună devine cel mai preţios ajutor pe care îl poţi da cuiva. Te costă câţiva cenţi, sau un mail, dar fiecare zi a ta poate deveni o zi din viaţa unui salvator profesionist: dai un telefon, la momentul potrivit, sau un mail la momentul potrivit.
Viaţa întreagă, cu experienţele ei, poate deveni materialul din care îţi construiești o carieră paralelă cu cariera oficială: o slujbă a bunului spion. O slujbă neplătită de nimeni, dar care dă gust, ca sarea în bucate, pentru întreaga ta viaţă socială sau profesională - care, uneori, pe zile de ploaie sau de ceaţă, poate părea complet fadă, lipsită de romantism și de aventură.
„Compania bunilor spioni” are 8 miliarde de posturi vacante, iar viaţa unui bun spion nu e niciodată lipsită de romantism și de aventură.