Cea mai bună terapie din lume

19 august 2015

Există o soluţie simplă și neașteptată pentru o listă lungă de probleme care ne dau bătaie de cap, zilnic sau pe termen lung: soluţia e pur și simplu “o faptă bună”.
Mai întâi, o faptă bună îţi modifică în mod pozitiv atitudinea faţă de viaţă dar și funcţionarea creierului și a emoţiilor. Nu te mai gândești la tine ci la celălalt, deci te deconectezi de problemele tale și intri într-o secvenţă de viaţă în care nu se mai pune problema “ta” ci problema rezolvării unei situaţii pentru “altul”.
De exemplu, ești timid: dar dacă știi că ai de îndeplinit o misiune, adică e datoria ta să explici, să suni, să informezi sau să anunţi, iar dacă prin asta ajuţi pe altcineva, un om, doi, o mie de oameni, ei bine uiţi de problema ta și te concentrezi pe acea misiune.
Sau, te jenează mii de “chestiutze” zilnice, spre exemplu ești o persoană publică și e prea stresantă munca ta sau ai mereu trac atunci când vorbești în public. Decât să încerci să elimini toate astea prin eforturi de auto-sugestie, o faptă bună e o metodă mult mai concretă de a reuși: adevărul e că ai de oferit ceva oamenilor, ai de reprezentat o instituţie care lucrează în folosul cetăţenilor, sau ești la locul potrivit pentru a ajuta pe alţii cu ideile tale, cu sugestiile sau cuvintele tale de încurajare. Atât și nimic mai mult, ezitările și teama nu au ce căuta dacă te concentrezi pe “a face o faptă bună”. (Cum spune marele Life Coach Yoda, “Do. Or do not. There is not try”).

Chiar dacă ai un job neplăcut, prin asta aduci bani și apoi liniște și bucurie la familia ta, la prietena ta, la copilul tău, altora. E tot o (mare) faptă bună.
Dacă ești în depresie sau întristat, pune mâna pe mobil și sună pe cineva cunoscut la fel de singur ca tine, răspunde la un mail de care ai uitat, fă o vizită la părinţi sau rude care au nevoie de cineva sau de ceva. Circuitele se refac, nu doar neuronii minţii ci și ai inimiii, rotiţele unei vieţi care merge înainte se pun în mișcare poate mai repede sau mai bine decât prin gimnastică sau Omega 3, deși toate astea sunt bune. Indiferent de motivul depresiei sau al însingurării tale, important e că te-ai închis spre tine, iar o faptă bună te scoate din tine, măcar pentru o oră, cu depresie cu tot.

De fapt, o faptă bună e ca un “drog”, te face să uiţi de problemele tale, doar că drogul trece, în schimb fapta bună rămâne. Una, încă una, în timp îti dai seama că viaţa ta, pe lângă că a devenit utilă, a devenit și plăcută.
Ca discuţie “tehnică”, o să amintesc că la începutul secolul XX “fapta bună” a fost pusă în circulaţie cu un sens foarte clar de către șeful cercetașilor, lordul englez Baden-Powell, iar apoi acest sens s-a pierdut în negura secolului pentru a deveni în ultimii ani imaginea jenantă a prostului de serviciu care “ajută babele să treacă strada”. Ce s-a uitat e că pentru toate manualele de pedagogie scout, din 1907 până în anul 2000, “o faptă bună” înseamnă “o supriză deșteaptă”, adică o supriză pe care o faci cuiva fără ca acea persoană să își dea seama cine i-a făcut supriza. Dacă ţi se spune “mulţumesc”, pierzi provocarea. Pe scurt, fapta bună nu e doar simpla “acţiune bună”, la fel de important e “gândul” la celălalt, a te pune în locul lui, a gândi pentru el.

Iată de ce s-ar putea ca o faptă bună să fie cea mai liberă acţiune din viaţa noastră. Mai întâi pentru că reprezintă o “libertate pozitivă” completă (în termenii lui Isaiah Berlin) deci un nivel superior de libertate. Iar apoi, pentru că e o acţiune complet imprevizibilă. Atunci când ești în depresie, de exemplu, să ieși la un jogging e ceva meritoriu, dar într-un fel era previzibil că până la urmă o să faci asta. În schimb, a căuta cu mintea ce mătușă nu ai mai sunat de ani de zile, a căuta un cadou potrivit și neașteptat pentru ea, a merge într-un magazin pe o stradă în care nu ai avea ce căuta în mod normal, iată o listă de alegeri complet imprevizibile, care trezesc cele mai ascunse sau neutilizate zone ale imaginaţiei și ale minţii.

Şi așa ajungem la spiritualitate, la un citat din Biblie care de ani de zile mi se părea ilogic, îl citez simplificat „Veniţi la mine, toţi cei împovăraţi, luaţi povara mea asupra voastră, și veţi găsi liniște pentru sufletul vostru”. Dacă cineva are deja o povară, logic e să i-o iei, nu să adaugi încă una. Dar dacă gândim architectural, povara pe care fiecare o ducem în sensul că o tot analizăm deci ne ne gândim la noi, spre noi, e o forţă de centrare spre sine (chiar dacă are scopul de a rezolva). Pe când povara despre care e vorba în citatul de mai sus, pe scurt povara creștină de „a avea grijă de aproapele tău”, e o forţă inversă. Prima e forţă centripetă, a doua centrifugă, iar cele două se neutralizează una pe alta. Din acest motiv, dacă faci fapte bune, poate că ai mai multe de făcut în cele 24 de ore, dar ai găsit un lucru foarte greu de găsit în viaţă: echilibrul între cele două forţe, deci liniștea sufletului.

Să ne gândim puţin la oamenii buni și săritori pe care îi știm: deși au o viaţă foarte plină, se simte că au ceva ce ne dorim cu toţii: liniștea sufletească. Iată destinaţia care ne așteaptă atunci când ne ridicăm privirea dintre lucrurile care aduc durere sufletului și punem la cale o mare faptă bună. E o preocupare care ne ridică pur și simplu “cu elicopterul minţii” din starea neplăcută și ne parașutează într-o viaţă mai bună, pentru acele cinci minute în care ne gândim la altul.

Apoi zece minute.

Tot mai mult, tot mai des, ca o inimă nouă care începe să bată.
Fără grijă, o faptă bună nu are efecte adverse.
În schimb, e iremediabilă. Mai precis, e singurul lucru iremediabil din viaţă care… e foarte bine că este așa.

Notă. Dacă afirm că multe probleme zilnice se pot rezolva sau măcar debloca printr-o faptă bună, nu înseamnă că diverse probleme specifice nu au nevoie de un tratament adecvat, sau că o faptă bună e soluţia minune pentru orice. Dar de multe ori e o adevărată soluţie, care aduce într-un fel ceva mai mult decât un medicament: aduce, gratis și instant, energie spirituală.

Publicat pe Lapunkt, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright Orasul Albastru 2015