Toată lumea fuge departe, așteaptă să fugă sau a fugit deja. După un an mai mult decât obositor.
Vacanţa e momentul în care slăbește atacul exterior al stresului, și faci tot ce poţi pentru ca el să slăbească. Cumperi ce-ţi place, te uiţi în zare, schimbi hainele și obiceiurile și berile și mesele de prânz și plimbările de seară pe marginea mării.
Dar, dacă faci doar asta, nu vei veni cu nimic nou la întoarcere. După ce a slăbit atacul exterior, trebuie să vină momentul revelaţiilor interioare, al descoperirilor spirituale. Dacă nu acum, atunci când?
An după an, trebuie să înveţi să simţi momentul în care curba de stres a revenit la normal într-o vacanţă, și e momentul să schimbi viteza. Momentul în care, dacă nu aduci ceva nou și foarte serios în mijlocul vacanţei tale, o să se stingă încetul cu încetul bucuria de a fi plecat departe și fără griji. O să rămână doar trecerea inexorabilă a zilelor, a restaurantelor, a stelelor căzătoare din luna august. E atât de trist să vezi oameni care zac la plajă așteptând să treacă cât mai încet vacanţa, și care îţi spun ceva de genul: “noi stăm până miercuri, voi până când staţi ?”. Se dau singuri de gol: noi stăm, voi staţi.
În vacanţă nu se “stă”. De fapt, vacanţa înseamnă schimbare. Ce aștepţi, de fapt, luni de zile? Să se schimbe ceva în viaţa ta, nu ? Tehnic vorbind, vacanţa e tocmai ocazia de a face asta. Momentul oportun.
Deci, ce e de făcut? Să te decizi că nu pleci în vacanţă, pentru ca apoi să te întorci. Adevărata vacanţa e cea din care nu mai întorci. Adică, de fapt te schimbi într-un mod iremediabil, și revii complet schimbat.
Prin urmare trebuie să fixezi un target. Pe de o parte e destinaţia turistică, foarte bine și frumos, dar ea e doar poarta spre insula ascunsă, destinaţia spirituală . Unde vrei de fapt să mergi?
Să te apropii mai mult de prietena sau soţia ta. Să faci toate desenele pe care nu ai avut timp să le faci cu copiii tăi. Să faci o schimbare de carieră, într-un nou domeniu: să stai pe bloguri și să citești ce fac oamenii din profesia de care vrei să te apropii.
Să descoperi ceva despre tine: alegi tocmai cărţile care se potrivesc, și pe acelea le citești, le notezi, iar berile luate în liniște pe terasă sau pe plajă te ajută să descoperi acel lucru nou despre tine.
În mare target-urile sunt simplu de ales, sunt în patru mari categorii: relaţie, carieră, creativitate, dezvoltare personală. Iar Vama Veche, Predeal, Portugalia sau Grecia vor fi doar numele turistic al momentului spiritual unde ai făcut un nou mare pas către tine, ca om.
Iar odată ce ai ales o destinaţie spirituală, paradoxul e că guști mult mai mult și mult mai bine plimbările pe faleză, tăcerea telefonului și luminile hotelurilor în noapte. E semnul cosmic, pretutindeni în jurul tău, al faptului că ești pe drumul fără întoarcere al unei schimbări din care vei trăi apoi, picătură cu picătură, ca dintr-o apă a vieţii, un an întreg.
Publicat pe Lapunkt, 15 07 2013, aici.